Tko nam stavlja poklone pod bor?

Ho, ho, ho, merry Christmas!

 

Rumeni obrazi, bijela brada, crveno odijelo s tregerima i crvena kapa. Znate li o kome se radi? A kad bih vam rekla da dolazi iz Laponije i voli govoriti: “Ho, ho, ho”?

 

Naravno, riječ je o Djedu Mrazu, veselom i debeljuškastom djedici koji svaki Božić ima pune ruke posla. Njegov lik postao je toliko popularan da se prema njemu snimaju filmovi, reklame, serije, a u božićno vrijeme možemo ga vidjeti na širokoj paleti proizvoda- od čaša do salveta, omota od slatkiša i mnogih drugih.

senta1

Legenda o Djedu Božićnjaku vuče korijene još iz 17. stoljeća kad su engleski doseljenici stigli u New York. Oni su inspiraciju za lik Djedice našli u nizozemskoj povijesti preko Sinter Klaasa, koji je kod Nizozemaca bio sv. Nikola. Priča se dalje razvila tako da je američki pisac Washington Irving dao detaljnije informacije o tzv. sv. Nikoli. Ime Sinter Klaas lagano je prešlo u Santa Clause, a Irving je u kratkoj povijesti New Yorka 1809. godine prvi put opisao dolazak sveca na konju svaku večer Svetog Nikole. Za sam lik djeda Mraza najzaslužniji je bio američki ilustrator Thomas Nast koji ga je prikazao kako radi na Sjevernom Polu i sastavlja listu loše i dobre djece. Kasnije je industrija Coca- Cole vidjela u djedu Mrazu siguran izvor zarade, pa je najviše utjecala na crvenu boju njegovog odijela. Danas su već dobro poznate Coca- Coline reklame s obaveznim likom djeda Mraza.

Svaki Badnjak milijuni djece vesele se noći kad će djed Božićnjak uz pomoć sobova i patuljaka unijeti darove ispod njihovog božićnog drvca.Neki kažu da je Djed Mraz samo marketinški trik, ali ja se s tim ne bih složila. On je također i moralni trik djeci- zbog njega se djeca trude tokom cijele godine biti dobra, jer ipak je velika stvar dobiti Action Man- a ili Barbie kuću ispod bora.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: